Gebruik van BF-Zode

BF-Zodemat mengsels

BF-Zodematten zijn voorgekweekte matten met vaste plantenmengsels die in de basis hetzelfde zijn als de te zaaien vaste plantenmengsels. Het wordt geproduceerd door deskundige telers met de dagelijkse zorg en kwaliteitscontrole die daarvoor nodig is. Dit proces van zaadje tot grasmat duurt tussen de 12 en16 weken, in de periode april tot en met oktober.

De BF-Zodemat wordt gekweekt op een grondloos systeem en is geworteld in een mat die het geheel goed bij elkaar houdt tijdens het transport. Het gehele productieproces staat onder controle van onze leverancier en zorgt ervoor dat de samenstelling goed en nagenoeg onkruidvrij is. Elke Zodemat wordt individueel met de hand gesneden op 120 x 60 cm en worden plat op de pallet aangebracht. De planten die groeien op de Zodemat hebben bij het rooien een volledig wortelstelsel, waardoor de planten zich snel kunnen vestigen zodra deze op de ondergrond is gelegd.

De mengsels:

  • zijn een ontworpen door botanici en planontwerpers, vanuit onderzoek gedaan door de Universiteit van Sheffield (UK) en onze leverancier
  • zijn geformuleerd volgens ontworpen kleurenthema’s
  • bevatten een ontworpen mix van zorgvuldig geselecteerde inheemse en niet-inheemse soorten
  • bevatten  succesvolle soorten die de biodiversiteit ondersteunen
  • hebben een hoog bloemgehalte met visuele impact
  • zijn geweldig voor bijen en andere insecten
  • hebben een breed scala aan toepassingen
  • zijn een onderhoudsvriendelijke vegetatieoplossing op lange termijn

BF-Zodematten kunnen in principe het hele jaar door worden geleverd, maar informeer altijd eerst naar de beschikbaarheid. PM-Zode kan worden gerooid van het veld voor transport onder de meeste weersomstandigheden, behalve bij vorst; sneeuw of te natte omstandigheden. Er wordt getracht een zo kort mogelijke periode aan te houden tussen rooien en levering van de BF-Zodematten.

De BF-Zodematten hebben een afmeting van 120x60cm en worden op een pallet aangebracht tot een maximum van 50m2 per pallet. Bezorging is meestal van dinsdag tot zaterdag, maar kan op afspraak ook op maandag plaatsvinden. De standaard vrachtwagen heeft een laadklep en een pallettruck om te lossen, die alleen gebruikt kan worden op verharde oppervlakken. Als de toegang tot uw bezorglocatie beperkt is dan verzoeken wij u dat bij de aanvraag mee te delen. U zult dan zelf voor een gepaste oplossing moeten zorgen om de BF-Zodematten te verplaatsen naar de gewenste locatie.

Voorbereiding:

BF-Zodematten kunnen worden gelegd op een vooraf bewerkte ondergrond. Deze bewerking van de plantvakken is hetzelfde als die van aan te planten plantvakken. Deze moeten enigszins zijn verdicht en geëgaliseerd. De matten kunnen ook gebruikt worden op hellingen maar moeten wel worden gefixeerd als de hellingen te stijl worden (minimaal 3 pinnen/haringen per mat). Vóór het leggen van de matten wordt geadviseerd de bodem eerst te besproeien met water zodat de wortels van de vaste planten snel op gang kunnen komen.

Om het werk gemakkelijker te maken en dubbele handelingen te voorkomen, probeert u de BF-Zodepallets zo dicht mogelijk bij het leggebied te krijgen. Als het na levering niet meteen gelegd kan worden dan moeten de BF-Zodematten vochtig worden gehouden tot het moment van leggen.

De BF-Zodematten kunnen eenvoudig individueel met de hand worden opgetild en gelegd op de voorbereide grond. Ga ervan uit dat de matten gedurende een bepaalde periode los blijven liggen, behandel ze daarom voorzichtig . Het is aan te raden om langs de randen te beginnen met hele matten en daarna naar binnen toe te werken en zorg daarbij dat deze in verband worden gelegd (dus geen naden tegenover elkaar). Waar gesneden moet worden, kan dit eenvoudig worden gedaan door de turfmat terug te vouwen en gebruik te maken van een scherp mes , leg de mat dan plat achterover en trek deze uit elkaar. Probeer de snijresten niet te verspillen, omdat ze allemaal waardevolle planten bevatten en gebruikt kunnen worden om gaten tijdens het leggen op te vullen. Als de matten gelegd zijn, deze direct goed nat maken, vooral als de matten in de zomer worden gelegd. Als de matten in het vroege voorjaar of in de late herfst worden gelegd, dan is enkel irrigatie na aanleg nodig. Mocht er toch nog een droogteperiode volgen, dan wordt verzocht in deze periode voldoende water te geven.

Na het eerste groeiseizoen is irrigatie normaliter niet meer nodig.

Om uw vaste plantenweide er op langere termijn goed uit te laten zien, is enige vorm van onderhoud nodig. Het is goed te weten dat gelegde en gezaaide borders dezelfde onderhoudsmaatregelen kennen. Dat wil zeggen deze direct na de winter maaien. Op voedzame ondergrond kan het maaisel blijven liggen (mulchen) en op arme gronden is het raadzaam het maaisel af te voeren. Na opkomst van de planten in het voorjaar kan een visuele controle gedaan worden op niet gewenste beplanting. Deze kunnen dan selectief worden verwijderd. Het achterlaten van zaadkoppen en stengels gedurende de winter zorgt voor een betere habitat voor vogels, kleine zoogdieren en insecten. Vooral bij vorst kunnen de afgestorven stelen er ook aantrekkelijk uitzien.

Bij een vroeg voorjaar kan worden overwogen om halverwege het seizoen de planten te maaien en het maaisel af te voeren (maaihoogte ong 10-15cm). Het belangrijkste voordeel hiervan is dat het de hoogte en het volume van de beplanting aanzienlijk vermindert en een 2e bloei bevorderd. Als u een speciale gelegenheid hebt halverwege het seizoen en u wilt dat de beplanting er mooi uitziet, probeer dan 8 weken voor de evenementdatum een maaibeurt uit te voeren (dit wordt ook wel de ‘The Chelsea Chop’ genoemd). Hoewel het normaal gesproken niet nodig is, kan een maaibeurt in deze periode ook helpen om een compactere groei te krijgen van de toegepaste beplanting. Vooral daar waar een voedzame bodem de planten snel laten groeien.

Er is een kans dat er onkruidontwikkeling van onderuit kan plaatsvinden nadat de BF-Zodematten zijn gelegd. Door de toepassing van de juiste mengsels en de goede samenstelling, zijn deze goed bestand tegen de druk van onkruiden en grassen. Jaarlijkse monitoring (maand mei) op ongewenste soorten is wel aan te raden.

Nieuwsgierig

Meer weten over dit concept neem dan gerust contact met ons op