Gebruik van zodematten

Onze zodematten zijn voorgekweekte matten met vaste plantenmengsels die in de basis hetzelfde zijn als de te zaaien vaste plantenmengsels. De zodematten worden gekweekt door vasteplantenkwekerij Griffioen uit Wassenaar en doen dat met dagelijkse zorg en de nodige kwaliteitscontrole die daarvoor nodig is. Het proces van zaadje tot grasmat duurt ongeveer tussen de 12 en16 weken, in de periode april tot en met oktober.

De zodemat wordt gekweekt op een grondloos systeem waarbij de planten wortelen in een mat. Het gehele productieproces staat onder controle van onze teler en zorgt ervoor dat de samenstelling goed en nagenoeg onkruidvrij is. Elke zodemat wordt gesneden op 120 x 60 cm en worden op pallets gestapeld. De planten die groeien op de zodemat hebben bij het rooien een volledig wortelgestel, waardoor de planten zich snel kunnen vestigen zodra deze op de ondergrond is gelegd.

De mengsels:

  • zijn ontworpen door botanici en planontwerpers van Pictorial Meadows, vanuit onderzoek gedaan door de Universiteit van Sheffield (UK) 
  • zijn samengesteld volgens ontworpen kleurenthema’s
  • bevat een mengsel van zorgvuldig geselecteerde inheemse en niet-inheemse soorten
  • bevatten succesvolle soorten die de biodiversiteit ondersteunen
  • hebben een hoog bloemgehalte met visuele impact
  • zijn goed voor bijen en andere insecten
  • hebben een breed scala aan toepassingen
  • zijn een onderhoudsvriendelijke vegetatieoplossing op lange termijn

Zodematten kunnen in principe het hele jaar door worden geleverd, maar informeer altijd eerst naar de beschikbaarheid. Ze kunnen worden gelegd onder de meeste weersomstandigheden, behalve bij vorst; sneeuw of te natte omstandigheden. 

De zodematten hebben een afmeting van 120x60cm en worden op een pallet geleverd tot een maximum van 30m2 per pallet (afhankelijk van dikte en gewicht). Als de toegang tot uw project beperkt is dan verzoeken wij u dat bij de aanvraag mee te delen. U zult dan zelf voor een gepaste oplossing moeten zorgen om de zodematten te verplaatsen naar de gewenste locatie.

Voorbereiding:

Zodematten kunnen worden gelegd op een vooraf bewerkte ondergrond. Deze bewerking van de plantvakken is hetzelfde als die van aan te planten plantvakken. Deze moeten enigszins zijn verdicht en geëgaliseerd zijn. De matten kunnen ook gebruikt worden op hellingen maar moeten wel worden gefixeerd als de hellingen te stijl worden (minimaal 3 pinnen/haringen per mat). Vóór het leggen van de zodematten wordt geadviseerd de bodem eerst te besproeien met water zodat de wortels van de vaste planten snel op gang kunnen komen.

Om het werk gemakkelijker te maken en dubbele handelingen te voorkomen, probeert u de pallets zo dicht mogelijk bij het leggebied te krijgen. Als het na levering niet meteen gelegd kan worden dan moeten de zodematten vochtig worden gehouden tot het moment van leggen, met een maximum van 3 dagen (weersafhankelijk)

Het wordt aangeraden de matten met 2 personen te leggen. Ga ervan uit dat de matten gedurende een bepaalde periode los blijven liggen, behandel ze daarom voorzichtig . Het is aan te raden om langs de randen te beginnen met hele matten en daarna naar binnen toe te werken en zorg daarbij dat deze in verband worden gelegd (dus geen naden tegenover elkaar). Waar gesneden moet worden, kan dit eenvoudig worden gedaan door de zodemat terug te vouwen en gebruik te maken van een scherp mes , leg de mat dan plat achterover en trek deze uit elkaar. Probeer de snijresten niet te verspillen, omdat ze allemaal waardevolle planten bevatten en gebruikt kunnen worden om gaten tijdens het leggen op te vullen. Als de zodematten gelegd zijn, deze direct goed nat maken, vooral als de matten in de zomer worden gelegd. Als de matten in het vroege voorjaar of in de late herfst worden gelegd, dan is enkel irrigatie na aanleg nodig. Mocht er toch nog een droogteperiode volgen, dan wordt verzocht in deze periode voldoende water te geven.

Na het eerste groeiseizoen is irrigatie normaliter niet meer nodig (extreme droogteperiodes uitgezonderd)

Om uw vaste plantenweide er op langere termijn goed uit te laten zien, is enige vorm van onderhoud nodig. Het is goed te weten dat gelegde en gezaaide borders dezelfde onderhoudsmaatregelen kennen. Dat wil zeggen deze direct na de winter te maaien en het maaisel af te voeren. Na opkomst van de planten in het voorjaar kan een visuele controle gedaan worden op ongewenste beplanting. Deze kunnen dan selectief worden verwijderd (wegsnijden). Het achterlaten van zaadkoppen en stengels gedurende de winter zorgt voor een betere habitat voor vogels, kleine zoogdieren en insecten. Vooral bij vorst kunnen de afgestorven stelen er ook aantrekkelijk uitzien.

Bij een vroeg voorjaar kan worden overwogen om halverwege het seizoen (begin / halverwege de zomer) de planten te maaien en het maaisel af te voeren (maaihoogte ong. 10-15cm). Het belangrijkste voordeel hiervan is dat het de hoogte en het volume van de beplanting aanzienlijk vermindert en een 2e bloei bevordert. Als u een speciale gelegenheid hebt halverwege het seizoen en u wilt dat de beplanting er mooi uitziet, probeer dan 8 weken voor de evenementdatum een maaibeurt uit te voeren (dit wordt ook wel de ‘The Chelsea Chop’ genoemd). Hoewel het normaal gesproken niet nodig is, kan een maaibeurt in deze periode ook helpen om een compactere groei te krijgen van de toegepaste beplanting. Vooral daar waar een voedzame bodem de planten snel laten groeien.

Er is een kans dat er ongewenste kruidontwikkeling van onderuit kan plaatsvinden nadat de zodematten zijn gelegd (met name op de (krimp)naden) Door de toepassing van het juiste mengsel en de goede samenstelling, zijn deze goed bestand tegen de druk van onkruiden en grassen.  Monitoring op ongewenste soorten is wel aan te raden.

Nieuwsgierig

Meer weten over dit concept? neem dan gerust contact met ons op.